fredag 18 augusti 2006

Alla ska med, antingen de vill eller inte

Så har socialdemokraterna presenterat sitt valmanifest. Det bör man läsa noga, för det är det enda som man (möjligen) kan räkna med att de tänker försöka leva efter när valet passerats. Allt annat de säger och skriver har de åtminstone efter tidigare valrörelser haft för vana att bortförklara, med att det inte stått med i valmanifestet.

I valmanifestet framgår alltså att den socialistiska vägen med att samhället ska ta över föräldrarnas ansvar för att uppfostra barnen, den vägen vill man gå vidare på. Ja, socialistiska, frågan är om man inte rent av skulle skriva "kommunistiska", med tanke på vad Marx och Engels skriver i sitt Kommunistiska manifest om att de "i stället för uppfostran i hemmet sätter samhällelig uppfostran."

Jag tror inte att samhället fungerar på det sättet. Snarare är det så att familjen är en naturlig gemenskap, som bör få stöd från andra delar av samhället för att kunna utföra sina uppgifter. I stället för att, som socialdemokraterna, styra familjerna till att placera barnen i förskola, borde samhället fråga sig hur familjerna anser att barnen bäst tas om hand, och anpassa sitt stöd efter det. Varje barn är en unik person, med unika behov, som måste mötas och bemötas personligt.

Inga kommentarer: