tisdag 3 april 2007

Fastighetsskatten försvinner!

Så har äntligen alliansen kommit fram till det läge då det gick att presentera hur fastighetsskatten ska kunna tas bort. I stort sett blir det på det sätt som väljarna lovades i valrörelsen. Skatten ersätts av en kommunal avgift på högst 4500 kr per bostad eller 900 kronor per lägenhet, och det finansieras i första hand genom att höja reavinstskatten då man sålt sin fastighet med vinst. Den skatten blir då 30%, i likhet med skatten på andra kapitalvinster. Den lösning som valts ligger nära det förslag som Kristdemokraterna tog fram inför valet, och det är väl därför den är så bra :-)

Pär Nuder (s) gråter krokodiltårar över att folk som tänkt sälja sin bostad nu inte kommer att ha råd att betala skatten. Skillnaden mot när han styrde är att reavinstskatten tas ut av dem som har reda pengar. Nuder begärde att den vars grannar hade sålt sin fastighet dyrt, skulle betala, oklart med vilka pengar. Hans politik riskerade att driva människor från hus och hem. Den nya regeringen ställer nu till rätta även den felaktigheten.

Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

Alex sa...

Låter konstigt att jag ska behöva betala 900 spänn i fastighetsskatt för min lägenhet......

Anders sa...

Hej Alexandra!

Den som äger fastigheten (hyresvärden eller bostadsrättsföreningen) betalar idag 0,5% av taxeringsvärdet i fastighetsskatt. Det nya förslaget innebär att ägaren får betala en fastighetsavgift på 900 kronor per lägenhet, men högst 0,4% av taxeringsvärdet.

Jonas Gifting sa...

Att tvinga folk betala skatt i förväg för något de ännu inte sålt är verkligen socialdemokrati i ett nötskal.

S har nu också lovat att återinföra fastighetsskatten om de skulle vinna valet 2010. De lovar återinföra den mest orättfärdiga skatten som någonsin existerat.

Med andra ord så har S lämnat walk-over i ännu ett val...