onsdag 20 juni 2007

Ovanligt beslut i Vetlanda

Kommunfullmäktige i Vetlanda beslöt ikväll i frågan om ansvarsfrihet för bl.a. socialnämnden och kommunstyrelsen (ses även här). Inte helt oväntat följde fullmäktige revisorernas förslag, som innebar att inte bevilja socialnämnden ansvarsfrihet och att även rikta anmärkning mot kommunstyrelsen. Mot bakgrund av vad som hänt verkar det vara ett helt riktigt beslut, om än ovanligt. När 2005 års verksamhet behandlades i landets kommuner förekom det i totalt två fall att ansvarsfrihet inte tillstyrktes, men båda dessa fick det ändå när frågan behandlades i fullmäktige. Sedan dess har lagen ändrats, så att ett fullmäktige som vill föra en annan linje än vad revisorerna föreslagit är tvunget att motivera sitt beslut. Förmodligen gör det att revisorernas ställning stärkts. Se här hur ovanligt det varit att fullmäktige följt kritiska förslag från sina revisorer.

Efter kvällens beslut valde socialnämndsledamöterna från (s) och (v) att ställa sina platser till förfogande. Helt riktigt agerat, jag förutsätter att även majoritetsföreträdarna gör samma sak, senast vid den presskonferens de planerat till imorgon.

Trots en bedrövligt hantering av ärendet kring "Louise" tycker jag att Vetlanda kommun nu verkar göra ett seriöst försök att få rätsida på sin socialtjänst. Jag hoppas verkligen att de lyckas, för alla deras skull som behöver dess stöd.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: