lördag 16 juni 2007

Fortsatt och fördjupat samarbete

Idag på förmiddagen beslutade Missionskyrkans kyrkokonferens att godkänna en ekumenisk överenskommelse med Svenska Baptistsamfundet och Metodistkyrkan, de båda samfund som Missionskyrkan haft närmast relation med under senare tid. Samtidigt fick kyrkostyrelsen i uppdrag att tillsammans med dessa båda samfund ta fram en avsiktsförklaring om ett framtida gemensamt samfund, inför nästa års gemensamma kyrkokonferens i Göteborg.

En liten feghet tycker jag visade sig i detta sista beslut. Ett av ombuden från Lidingö missionsförsamling ville ge styrelsen i uppdrag att, när de arbetade med denna avsiktsförklaring, godkänna att församlingar som enbart tillämpar troendedop skulle vara välkomna i det framtida samfundet. Förslaget innebar inte att man skulle kräva det ena eller det andra, men att man skulle "godkänna". Hursomhelst, presidiet valde att avvisa förslaget på formella grunder, och menade att det skulle strida mot Missionskyrkans konstitution.

Dumheter, tycker jag.

Vilka ingångsvärden man går in med i ett samtal eller en förhandling kan aldrig påverka de stadgar eller den konstitution man redan har. Det kan vara olämpligt att ha tydliga direktiv när man förhandlar eftersom det gör att man blir uppbunden, men det är en annan sak. Jag får känslan att ämnet i sig, dopfrågan, av en del upplevs som en het potatis som man inte vill ta i. Nej, förresten, riktigt så är det nog inte heller. Man vill snarare att den formel som Missionskyrkan valt för egen del ska vara den som blir gällande även i framtiden, dvs. att för att kunna ingå i det nya samfundet ska församlingarna acceptera såväl dop av små barn som troendedop.

Jag hoppas att jag har fel, och att det förhoppningsvis kommande gemensamma samfundet vågar vara öppet för församlingar med lite olika syn i dopfrågan.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: