fredag 16 juni 2006

Talträngda i tidsnöd

Dagen inleddes med att några församlingar inträdde i Missionskyrkan, medan andra konstaterades ha lämnat samfundet då de lagts ner eller gått ihop med andra. Därefter var det dags att diskutera kyrkoavgiften. Åsikterna gick åt vitt skilda håll, någon ville uttrycka att alla medlemmar borde ansluta sig, andra att det skulle vara en helt öppen fråga och att kyrkoavgiften och andra sätt att bidra till den gemensamma ekonomin skulle ses som helt likvärdiga. Beslutet blev som kyrkostyrelsen föreslagit; att sätta som mål att minst 40% av medlemmarna är anslutna senast 2008. Någon var skeptisk till att finnas med i myndigheternas register, och det kan man kanske förstå. Samtidigt undrar jag med Gary S. Paxton: "If you were arrested for being a christian, would there be enough evidence to help them convict you?" Då är för all del inte det faktum att man är med och betalar kyrkoavgift något så starkt bevis, men sättet att resonera kan man kanske ta vara på?

Den hetaste frågan hittills var verksamhetsplanen och budget, där spörsmålet om hur mycket pengar som ska anslås till Teologiska Högskolan i Stockholm (THS) var i centrum. Kyrkostyrelsen föreslog en minskning med 150 tkr, eftersom insamlingen ifjol gav mindre än förväntat, medan flera ombud ville bibehålla oförändrad nivå. Efter rösträkning fick ordföranden använda sin utslagsröst för att avgöra frågan. Det fick t.o.m. mig att komma upp i talarstolen, för att påpeka för ordföranden att han faktiskt har utslagsrösten, som utsedd förhandlingsordförande, oberoende av om han är ombud till konferensen eller inte. Det var väl en typisk Anders-fråga att göra inlägg i...

Missionskyrkan har också beslutat sig för att gå in i Arbetsgivaralliansen, en arbetsgivarorganisation för den ideella sektorn.

Sedan var det dags för konferensens stora fråga, kyrkogemenskap med Svenska Kyrkan. Presidiet hoppades på att klara av frågan före lunch, men icke. Hittills har vi fått ett avslagsyrkande, ett om återremiss och något förslag på tillägg, innan förhandlingarna ajournerades för andra aktiviteter under eftermiddagen. De återupptas imorgon. Den sakfråga som hittills diskuterats mest är den om dopet, där flera talare upplever en förskjutning i samfundets syn i riktning mot en luthersk syn.

Nu ska jag hitta något trevligt ställe att äta lunch på, innan det är tid för ett par seminarier!

1 kommentar:

Anonym sa...

Nu har jag visserligen till viss del ett egenintresse i detta men jag kan ändå tycka att i det stora hela gör nog 150 kkr mindre skillnad i SMK:s budget men en klar skillnad i THS budget.

Sparar man pengar på sin framtid så straffar det sig ofta i framtiden...