måndag 4 september 2006

Vad tre veta vet världen

Det är inte lätt att vara partiombudsman. Man får en fruktansvärd massa information, och en del ska man se till att alla andra får del av, annat ska helst så få som möjligt känna till. Lösenord och valplanering ska exempelvis bara man själv, respektive en ganska liten intern grupp, veta om. Med lösenord är det dessbättre så att de går att ändra, just för att om någon annan klurat ut det, så ska vederbörande inte kunna ställa till med för mycket skada.

Nu rapporteras det om att en socialdemokratisk ombudsman (såvitt jag förstår) har haft sitt användar-id och lösenord till SAPnet på drift under hela detta år. Det innebär att denne ombudsman inte ändrat lösenord på länge. Om jag varit dataansvarig eller säkerhetsansvarig inom socialdemokratin skulle jag tycka att det var snudd på tjänstefel. När det dessutom låter höra sig att där funnits tillgång till information från säkerhetspolisen, som antydningsvis borde hållas hemlig, så blir det än allvarligare. Hur står det till med säkerhetsmedvetandet i regeringspartiet?

Socialdemokraterna blir med rätta upprörda över att en LUF-are (och kanske fler) använt de inloggningsuppgifter som kommit på drift, men hur handskas man själv med information som kanske rentav rör rikets eller statsledningens säkerhet?

Liberalernas moraliska halt har fått sig en törn, och socialdemokratins förmåga att styra riket kan faktiskt också ifrågasättas.

Man borde kunna begära större ärlighet av LUF-are.
Man borde kunna begära större säkerhetsmedvetenhet av regeringspartiets tjänstemän.

"En må få veta,
en andre icke;
veta det tre, så vet världen."
ur Havamal 63

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: