måndag 9 juli 2007

Semesterstängt hos Vägverk och Polis

Familjens semesterresa tog oss idag från Värmland till Småland. Eftersom vi hört om de regntunga skyar som drabbat området kring Aneby och Eksjö valde vi att ta en annan väg från trakten norr om Tiveden. Efter att ha ätit lunch i Kristinehamn körde vi mot Motala, och svängde in i Vadstena för eftermiddagsfika på Gamla konditoriet. Från Vadstena längs Omberg ner till Ödeshög och ut på E4, ett säkert kort för att ta sig ner till Jönköping.

Trodde vi ja!

Knappt har vi kommit ut på motorvägen så får vi höra att idag är det vägarbete på E4 i södergående riktning, och räkna med köer från Gränna och upp till i höjd med Brahehus. Tack för det, där var vi just nu, och två minuter senare siktade vi en polis-MC med blinkande blåljus och strax bortom denne slutet av en lång bilkö. Klockan var nu ca 17.20.

Först stod kön still.
Sedan rörde den sig några meter, för att snart stanna.
Därefter stod den still i tjugo (nja, kanske bara femton?) minuter.
Så småningom började den masa sig sakta framåt, ibland kunde man rulla nerför en backe med foten på bromsen, ibland glida fram på tomgång med ettans växel ilagd.

En motorväg har två filer i varje riktning, jag tror att det är till för att den ska kunna svälja större trafikmängder. Det blir emellertid ganska svårt när vissa lastbilschaufförer demonstrativt väljer att grensla mittlinjen, och därmed ockupera båda körfälten för sitt fordons räkning. Det danska åkeriet kan vara lyckliga över att jag var alltför irriterad för att skriva ner dess namn, annars hade Du, värderade läsare, fått se det här. Höjden av fräckhet var väl när någon som låg i vänsterfil ville försöka köra om lastbilen, då svängde han ut åt vänster för att preja den som var så ofin och ville komma fram! Sedan strax tillbaka till sin position, rakt över mittlinjen. Mina tankar i det läget lämpar sig inte i skrift.

När vi omsider passerat vägarbetet var klockan omkring 18.30, och vi borde i stort sett varit framme vid vårt mål, om inte begåvningsreserven på Vägverket planerat in ett arbete som stängde halva E4 i södergående riktning mitt under semestermånaden. Vi som kom från Värmland hade, om vi fått besked om ett sådant hinder, kunnat lägga om rutten och kört väster om Vättern. Då hade vi sparat en timmes frustration, irritation och olycksrisk. Sannolikt hade en hel del andra kunnat göra liknande justeringar i sin färdväg.

Var fanns Polisen längs denna milslånga irriterade kö? Tja, den ensamme MC-polisen i början var allt vi såg. Gott och väl att det fanns en där, men i det läget hade ingen irritation hunnit uppstå, och inga desperata omkörningar eller vansinniga prejningar uppstått. Det verkade som om ordningsmakten var ganska överraskad över att det var många som tog sig fram söderut längs E4 en vanlig dag i juli. Det borde den inte ha varit.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: