torsdag 12 juli 2007

Rörande omsorg

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Göte Wahlström har tagit för vana att visa sin omsorg om Kristdemokraterna, särskilt denna sommar. I dagens nummer av Vetlanda-Posten (nej, den tidningen har inte insett vilken tid vi lever i) skriver han tillsynes bekymrat om partiets läge nära de fyra procenten. Idéerna växer tydligen bra i rötmånaden.

Det Göte Wahlström kallar slitningar, fraktioner och hårda ord brukar vi andra kalla för öppen debatt och ett samtal med högt i tak. I hans eget parti lär det också finnas en del som inte alltid tycker exakt likadant, fast i det fallet gäller det ju att rätta in sig i laget innan det når offentligheten. Det kan kanske förklara att det så ofta blir ett budskap före valen och en helt annan verklighet efter, i de fall socialdemokraterna lyckats få en majoritet att ställa upp för deras kandidater och understödjare.

De "traditionella folkrörelsevärderingar" som Göte talar om tarvar nog en del förtydliganden. Är det arbetarrörelsens, frikyrkorörelsens eller nykterhetsrörelsens värderingar han syftar på, eller någon annan mer nytillkommen? Om vi som exempel tar nykterhetsrörelsen så tror jag nog att Kristdemokraterna ligger närmare än vad Götes parti gör, som vill driva en skattesänkarlinje som borde göra en del gamla moderater mörkblå av avund. Åsiktsgemenskapen mellan socialdemokrater och moderater är även i denna fråga ofta ganska stor, även om moderaterna på senare tid tycks ha börjat lägga större vikt vid folkhälsoaspekterna; det är bättre att sänka skatter för att få folk i arbete än för att få dem att supa, fritt efter Anders Borg.

Om bara Göte och hans partikamrater ser till att presentera vad de själva egentligen vill göra för att få ett bättre resultat än det moras av arbetslöshet som de senast lämnade efter sig, så klarar nog vi kristdemokrater av att föra vår debatt om vårt partis utveckling.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: