tisdag 17 mars 2009

Bryt ihop och gå vidare

Ett par veckor har gått sedan årets Vasalopp. Jag tog mig i mål. Mer var det väl knappast. De första milen hade jag utmärkt fäste, men knappast något glid alls. Det innebar att när jag tog ett staktag, gled inte skidorna vidare. I utförslöporna gled alla andra ifrån mig. Således fick jag jobba ganska hårt, utan att få så mycket för det. När jag väl kom fram till klubbens kontroll fick jag hjälp att se över vallningen, och det förbättrade läget en del. Jag gled ikapp åtminstone några, och lyckades till slut ta mig i mål på 7:52, en minut långsammare än i fjol då det var omvittnat uselt före.

Nu har jag så smått börjat förberedelserna inför kommande bravader, med ett par pass på gymmet. Det märks dessvärre att jag varit borta ett par veckor, för krafterna sinar fortare än man kunde önska. När jag bara orkar fem dips i sträck, mot normalt åtminstone 15 som uppvärmning, blir jag lite besviken. Det är bara att bryta ihop och gå vidare, med en lagom blandning av träning och återhämtning.

Andra bloggar om: ,

3 kommentarer:

Mikkan sa...

Hej! Jag och mina vänner skall under året bli bra på längd och åka vasaloppet för första gången 2010. Tips om vad vi bör fokusera på i vår träning för att klara av det tas tacksamt emot från dig som uppenbart är mer rutinerad. :)

Anders sa...

Hej Mikaela!
Mitt bästa råd, efter tio Vasalopp, är nog att se till att få en allsidig träning med både styrka och kondition. Börja nu, och vänta inte tills sen nån gång. Som du kanske sett följer jag själv i huvudsak upplägget på www.crossfit.com sedan ett par år, och tycker att det ger just vad jag behöver. Det kompletteras med rullskidor och skidteknik. Den klubb ni kommer att åka för kanske också har träningspass? Använd dem isåfall, det är roligare att träna tillsammans, och ni får hjälp av andra med erfarenhet. Ett så långt lopp som Vasaloppet kräver förstås också mental uthållighet, dvs. envishet. Samtidigt ska man inte förskräckas av att det är långt. Dela upp distansen i de delar som ligger mellan de olika kontrollerna. Fokusera på att köra till nästa kontroll och dricka ordentligt där. Har inte repet dragits kör ni vidare till nästa, och till nästa osv. Framåt eftermiddag/kväll är ni framme i Mora! Har ni möjlighet att köra något seedningslopp för att komma i ett bättre startled än 10, så gör det. Lycka till och berätta gärna hur det går!

Mikkan sa...

Tack, massa bra tips ju, superschysst! Jag skall definitivt kolla in crossfit och tänka på det där med att dela upp sträckan i delmål. Krävs mental träning helt klart, inte bara fysisk. Jag rapporterar gärna tillbaka, vi är ett gäng förstagångare som börjat träna. :)