tisdag 11 juli 2006

Behåll värnplikten!

Brännpunkt i Svd idag argumenterar de fyra ledande företrädarna för Alliansen för att avskaffa den allmänna värnplikten. Jag tror att de är på fel spår. Visserligen har de rätt i att det finns problem i att en så liten andel av årskullen nu erbjuds utbildning, men å andra sidan har det aldrig varit tal om en "värnrätt" i den meningen utan just en värnplikt. Om det behövs för rikets säkerhet är det en plikt att ställa upp, och för att kunna ställa upp på ett meningsfullt sätt behöver man ha fått utbildning. Att ha en värnplikt som Sverige gör även att försvaret tillgodogör sig hela det civila samhällets kompetenser, vilket inte minst visar sig då svenska förband åker ut internationellt.

Att ha värnplikt är en slags försäkring mot kommande hot. Just nu ser alla direkta hot ut att vara mycket avlägsna, vilket gör att "försäkringspremien" (vårt behov av att utbilda soldater) är låg. Jag tror dock att det är bättre att bibehålla en låg premie än att säga upp försäkringen helt, det är svårt att teckna om den ifall det skulle visa sig behövas.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ha! Där ser man! :-)

Läste din profil på Skutan och följde länken hit. Hade väl varken högre eller lägre tankar om vad jag skulle finna men när det första man läser är så klockrent likt ens egna tankar så blir man en aning förvånad ändå!

Kul!

Mia sa...

Anders//
Tycker nog det är dags att slopa den allmänna värnplikten, för hur allmän är den egentligen när bara en sjättedel gör den? Alla måste mönstra och sen är det ett gigantiskt lotteri vilka som tas ut. För många är det en rejäl nitlott och för en del slutar det med fotboja för värnpliktsvägran. Tycker att det är bättre att man satsar rejält på de tjejer och killar som är motiverade att göra värnplikten och ger dem en rejäl utbildning. Bättre utbildade och de kan göra en bra insats internationellt för fredsskapande och fredsbevarande uppgifter. Detta skulle höja statusen på värnplikten.